Monday, February 28, 2011


mengimbas kembali detik2 sebelum pulang ke tanah air,ia sememangnya seperti

mimpi.hari rabu.hari polis.kami tidak digalakkan keluar ke tempat2 awam.hari

jumaat,perintah berkurung.jumaat minggu hadapannya,kami berada di airport

cairo.siap siaga untuk diterbangkan pulang.bila cakap dekat ummi,long rasa macam

mimpi la.betul ke sekarang kat gombak?ummi jawab,macam tu la dekat

akhirat.hidup di dunia seperti mimpi.sekejap,tak terasa...

baru2 ni ada berlangsung prog ziarah qudama' ni gombak.dan berikut adalah

beberapa perkara yang dapat saya kongsikan.


1.mubadarah dalam membuat kerja

  • masak
  • pergi pasar
akhawat dulu beli ikan dekat sayyeda zainab.masakin ke sayyeda?naik metro turun

metro,semata-mata nak beli ikan?bayangkan?jarak sejauh 25km.itu pun mereka

berlumba2 untuk beli ikan.apatah lagi yg duduk hayyu asyir takkan tak boleh nak

beli ikan dekat hayyu thamin...

hayyu asyir ke hayyu thamin=5km


2.melayu sepakat,islam berdaulat
  • isu bangsa Melayu
  • kenapa perlu diagung2kan bangsa Melayu?bangsa cina,india di Malaysia pun kuat jugak keislamannya?
  • bukan masalah tidak mengiktiraf bangsa lain.bangsa lain nak kuatkan islam,ahlan!
  • tetapi memandangkan kita sedang memakai topi MELAYU atau sedang berada dalam kasut MELAYU,maka seharusnyalah kita memperjuangkan bangsa kita agar kuat keislamannya
  • mari singkap sejarah Nabi?
  • Nabi mempunyai support system yang sangat kuat datang dari bangsanya sendiri=Quraisy
1.banyak kali Nabi tidak jadi disiksa kerana takutnya musyrikin kepada supporter

Nabi seperti Abu Talib n Hamzah.

2.sebelum campur tangan iblis,bangsa2 arab sebenarnya tidak mahu membunuh

Nabi,kerana yakin bangsa Quraisy pasti menuntut bela.

  • jadi,bangsa Melayu sangat penting bagi kita untuk mempertahankan Islam yang kita cintai khususnya di Malaysia
  • kalau terjadi isu apa2 yang mencabuli kehormatan Islam,bangsa Melayu yang akan terus mendaulatkan Islam,mengambil kira bahawa bangsa melayu adalah bangsa majoriti di Malaysia.

3.kepentingan menjadi pakar dalam islam

  • pakar adalah orang yang memahami sesuatu isu dengan kritis dan jelas,mampu menganalisis dan mampu membuat penyelesaian dengan tepat
  • kurangnya pakar2 syariah yang boleh memahami isu sehingga jauh ke dalam.
  • kalau 1000 mahasiswi azhar yang pulang setiap tahun,1 orang pegang satu daerah,hasilnya?masya allah kan?:)




7 comments:

  1. Jazakillah kk :)
    Perkongsian terbaik. Kongsikan juga di Ijtima' nanti.

    ReplyDelete
  2. ukhtie atiqah yang dirindui~barakallah fik:)

    ukhtie nabilah yang disayangi~nt lagi hebat:)

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang semakin matang sematang orgnye,I.Allah...syukran ukhtie

    ReplyDelete
  4. anony~hehe.sape ukhtie ni ye:p~ke arah membina generasi kematangan:)

    ReplyDelete

 

Made by Lena